Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδωνΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
(ΑΔ.Ε.Κ.Ε.)

Ανακοίνωση για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Θεωρούμε ότι ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης είναι άτολμος και συντηρητικός, αφού διατηρείται ακέραιο το πλέγμα νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων που αφορούν στις ενισχυμένες αρμοδιότητες του διευθυντή και την αδυναμία λήψης ουσιαστικών αποφάσεων από τον σύλλογο διδασκόντων. 
Ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης εφαρμόζεται βιαστικά, χωρίς ικανό χρόνο διαλόγου και έχει αρκετά αρνητικά σημεία, κυρίως στην κατανομή των μορίων. Εισάγει όμως ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο, την συμμετοχή της γνώμης του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή του Διευθυντή του σχολείου, στοιχείο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
 Υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν ανάμεσά μας πολλοί εκπαιδευτικοί που μπορούν να φέρουν με επιτυχία σε πέρας το έργο του διευθυντή. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους σε κάθε σύλλογο, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους. Δεν θεωρούμε δεδομένο το ότι όπου θέτει υποψηφιότητα ο νυν διευθυντής δεν υπάρχει θέση για άλλη υποψηφιότητα.
Ένας υποψήφιος διευθυντής / διευθύντρια, θα πρέπει να διακρίνεται για το ήθος του και το δημοκρατικό του πνεύμα, να σέβεται τις απόψεις του συλλόγου διδασκόντων και να έχει διάθεση συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Θεωρούμε ότι υποψήφιοι, νυν διευθυντές και μη, που διέπονται από αυταρχικότητα και ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της δήθεν “αξιολόγησης” θα πρέπει να καταψηφιστούν. Την ίδια τύχη θα πρέπει να έχουν και “συνδικαλιστές” που αγωνίζονταν για τους εαυτούς τους και θα προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν τους “αγώνες” τους.

Ακόμα, και στην περίπτωση που υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος, που θεωρείτε ότι δεν έχει τα προσόντα να είναι ένας καλός διευθυντής, μπορείτε να του στερήσετε το δικαίωμα να γίνει διευθυντής, ψηφίζοντας λευκό (θα υπάρχει ξεχωριστό λευκό ψηφοδέλτιο) που είναι έγκυρη ψήφος ώστε να μη λάβει το υποχρεωτικό ελάχιστο 20% των εγκύρων ψήφων και να επαναληφθεί η διαδικασία αργότερα (εντός τριών μηνών) με καλύτερους όρους. Το ίδιο και στην περίπτωση δύο μη αρεστών υποψηφίων.    
Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ψήφος του συλλόγου διδασκόντων δεν εκλέγει διευθυντή αλλά μόνον προσθέτει μόρια στους υποψηφίους.

Σέρρες, 27 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου